حجت الاسلام والمسلمین خاموشی رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه در نخستین نشست ستاد مرکزی اربعین سازمان اوقاف در سال ۱۴۰۴، با اشاره به نقش بقاع متبرکه در خدمترسانی به زائران اربعین، از برنامهریزی برای تجهیز این اماکن بهمنظور میزبانی شایسته، خبر داد.
حجتالاسلاموالمسلمین خاموشی در این نشست ضمن قدردانی از اقدامات گذشته، بر بهینهسازی مستمر فعالیتها و تجهیز بقاع متبرکه برای میزبانی هرچه بهتر از زائران اربعین تأکید کرد.
وی با اشاره به نتایج بازرسیها و نظارتهای انجام شده، این گزارشها را مثبت ارزیابی کرد و گفت: بقاع متبرکه باید به گونهای تجهیز شوند که فضایی مناسب و جذاب برای استفاده عموم مردم فراهم شود.
رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه با بیان اینکه تعامل با مردم و مسئولان عراقی بهویژه در شهر سامرا نتایج خوبی داشته است، ادامه داد: میخواهیم این الگو را به دیگر مناطق تعمیم دهیم. وضع سرویسدهی در اعتاب مقدسه رو به بهبود است و باید حضور ایرانیان در بازسازی این اماکن معنا پیدا کند.
حجت الاسلام خاموشی با تأکید بر اهمیت تبیین شعارهای ضدصهیونیستی و ضدآمریکایی در جریان اربعین، افزود: توزیع گسترده تصاویر شهدا و قرائت قرآن در مسیر پیادهروی، نماد زنده نگهداشتن فرهنگ ایثار و شهادت است.
وی با بیان اینکه اربعین فرصتی برای زنده نگهداشتن جریان کربلاست، گفت: در مسیر پیادهروی، عمودها باید مزین به تصاویر شهدا باشد و یاد آنان با قرائت قرآن گرامی داشته شود.
رئیس سازمان اوقاف اضافه کرد: همچنین نیت بسیاری از واقفان، خدمت به اباعبدالله الحسین (ع) است و باید این مسیر تقویت و از هرگونه اسراف پرهیز شود.
حجت الاسلام خاموشی با اشاره به نیازهای اساسی زائران، گفت: تأمین یخ در فصل گرما، مسائل بهداشتی و درمانی و برگزاری سخنرانی و مداحی باید در اولویت قرار گیرد. همچنین تبلیغات محیطی و معرفی وقف بهویژه در ایام اربعین اهمیت بالایی دارد.
وی با اشاره به شرایط سیاسی جهان، افزود: اکنون در اوج مناظره با نظام سلطه هستیم و ایران بهعنوان محور ظلمستیزی باید از فرصت اربعین برای تقویت این جایگاه استفاده کند.
رئیس سازمان اوقاف همچنین خواستار توسعه برنامههای فرهنگی، اطعام و اجرای طرحهای اجتماعی نظیر «شمیم حسینی» در بقاع متبرکه شد و بر رونق فعالیتهای فرهنگی در این اماکن تأکید کرد.
در ادامه این نشست، حجتالاسلام غلامرضا عادل، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به برنامهریزی دقیق و بهرهگیری از تجربههای گذشته گفت: از چند ماه قبل نشستهای ستاد اربعین آغاز شده و با بهرهگیری از تجارب گذشته، تدابیر لازم برای ارتقای کیفیت خدمات اتخاذ شده است. امسال روز اربعین مصادف با ۲۳ مرداد است و خدمات باید از ۱۰ صفر و برخی مناطق حتی زودتر، آغاز شود.
حجت الاسلام عادل ادامه داد: در سال گذشته از ابتدای ماه صفر شاهد حضور زائران بودیم و امسال در نظر است از ۵ صفر خدمات بهطور رسمی آغاز شود. همچنین تغییراتی در چینش مواکب متناسب با حجم حضور زائران در برخی مسیرها انجام میشود.
وی افزود: در مرزهایی مانند بیلهسوار و تمرچین که زائران تردد کمتری دارند، برنامهریزی شده است تا از ظرفیت مواکب این مناطق در مرزهای پرتردد مانند مهران استفاده شود. همچنین موکب استان گلستان که پیشتر در مهران مستقر بود، امسال به سامرا منتقل شده و فعالیتهای فرهنگی را بر عهده خواهد داشت.
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه همچنین به تنوع نوع خدمات در مواکب اشاره کرد و گفت: در سه محور اصلی اسکان، تغذیه و فعالیت فرهنگی، خدماترسانی انجام میشود. تأمین آب، یخ و بالا بردن کیفیت غذا اهمیت بالایی دارد. مواکب و بقاع متبرکه و امامزادگان در مسیر باید به امکانات لازم مجهز شوند و خدمات درمانی که در نجف سابقه خوبی دارد، تقویت شود.
حجتالاسلام عادل، با تأکید بر نقش فرهنگی اربعین تصریح کرد: اربعین اقدام فرهنگی بزرگی است و فعالیتهایی مانند نماز جماعت، سخنرانی، مرثیهسرایی و تهیه محتوای فرهنگی برای کودکان و نوجوانان باید مورد توجه ویژه قرار گیرد و رسالت اصلی سازمان اوقاف، تقویت بُعد قرآنی و فرهنگی این حرکت جهانی است.
حجتالاسلام شیری، مدیرکل بازرسی و مدیریت عملکرد سازمان اوقاف و امور خیریه نیز در این نشست گزارشی از عملکرد اوقاف در ایجاد و حمایت از مواکب ارائه کرد.
مدیرکل بازرسی و مدیریت عملکرد سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: اعانات مردمی نقش مهمی در برپایی مواکب دارد و بزرگترین سرمایه سازمان، اعتماد عمومی است. آمارها باید دقیق ارائه شوند تا بتوان بهدرستی برنامهریزی کرد. ما در مدیریت و پشتیبانی در خدمت مواکب هستیم.
در ادامه این نشست حجت الاسلام سیدناصرالدین نوریزاده، معاون امور مجلس و استانهای سازمان اوقاف، گفت: در حالیکه زیارت فینفسه بسیار پرثواب است، وظیفه اصلی ما اجرای دقیق نیات واقفان است. استفاده از ظرفیت نیروهای مردمی میتواند تأثیر چشمگیری در پیشبرد این اهداف داشته باشد.
حجت الاسلام احمد شرفخانی، رئیس مرکز امور خیریه سازمان اوقاف و امور خیریه نیز با اشاره به وضعیت مواکب در مسیر نجف تا کربلا و داخل شهر کربلا، گفت: دو محور اصلی شلوغ، شامل مسیر نجف تا کربلا و خود شهر کربلا هستند. در مسیر نجف تا کربلا، ۷ استان موکب دارند و ۱۲ موکب از امامزادگان برپا میشود. در داخل کربلا نیز ۲۹ موکب فعال است که ۲۸ مورد آن مربوط به بقاع متبرکه و یک موکب متعلق به اداره کل اوقاف خراسان رضوی است. مسئولان این مواکب افراد باتجربه هستند و از ظرفیت مردمی بهخوبی استفاده میکنند. اولویت اصلی در کربلا، اسکان زائران است و با تقویت این بخش، اجرای مراسم مذهبی نیز بهتر خواهد شد.
حجت الاسلام شفیعزاده، مدیرکل اعزام مبلغ سازمان اوقاف، گزارشی از اقدامات فرهنگی سال گذشته ارائه کرد و گفت: در سال گذشته ۵۰۴ نفر حکم تبلیغی دریافت کردند. برای ارتقای سطح تبلیغ، ضروری است درخواست مبلغان به موقع ثبت شود. استانها نیز باید نسبت به تهیه اقلام فرهنگی اهتمام بیشتری داشته باشند. سال گذشته دو محور نجف و سامرا به صورت پایلوت در برنامههای فرهنگی فعالیت کردند و امسال این محورها به نجف، طریق، کربلا و سامرا گسترش یافتهاند. این مناطق میزبان خانواده شهدا، وعاظ و مبلغان کشوری خواهند بود. فضاسازی و ایجاد حالوهوای روضه و عزاداری، همراه با اطلاعرسانی مناسب، باید در دستور کار استانها قرار گیرد.
نخستین جلسه ستاد مرکزی اربعین سازمان اوقاف و امور خیریه در سال ۱۴۰۴، صبح امروز ۲۰ خرداد با حضور حجتالاسلاموالمسلمین سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، معاونان، مدیران ستادی و مدیران کل اوقاف استانها بهصورت ویدئوکنفرانس در محل این سازمان برگزار شد و در این نشست، بر ارتقای سطح خدمات به زائران، گسترش فعالیتهای فرهنگی و تبلیغی، تعامل بیشتر با کشور عراق و تقویت جبهه مقاومت تأکیدشد.