به گزارش روابط عمومی سازمان حفاظت محیطزیست، در حاشیه پانزدهمین کنفرانس بین المللی رامسر در زیمباوه، نشست شهرداران شهرهای تالابی منتخب با حضور شهرداران شهرهای تالابی جهان و نمایندگان کشورها برگزار شد.
در این نشست سید حامد بیکائی، شهردار بابل و نماینده ای از جمهوری اسلامی ایران به نمایندگی از سه شهر تالابی ایران گواهینامه های خود را دریافت کردند.
شهرهای تالابی رامسر سایت، شهرهای حامی تالابها هستند که به عنوان یک ابزار حفاظتی و الگویی برای توسعه پایدار شهری در همزیستی با طبیعت طراحی شدهاند.
در جریان برگزاری پانزدهمین کنفرانس کشورهای عضو کنوانسیون رامسر که از روز جمعه ۳ مرداد ۱۴۰۴ در شهر «ویکتوریا فالز» کشور زیمباوه آغاز شده و تا تاریخ ۹ مرداد ادامه دارد؛ جمهوری اسلامی ایران به اتفاق آراء به عنوان نایب رییس کنفرانس کشورهای عضو انتخاب شد.
کنوانسیون رامسر در زمینه حفاظت از تالاب ها در سال ۱۳۴۹ در شهر رامسر ایران امضا شد و در حال حاضر ۱۷۲ عضو دارد. با عضویت عربستان سعودی به این کنفرانس در جریان این کنفرانس، تعداد اعضای کنوانسیون از ۱۷۲ کشور به ۱۷۳ افزایش می یابد.
پیش از این در بهمن ماه ۱۴۰۳، سازمان حفاظت محیطزیست از وارد شدن سه شهر بابل، کیاشهر و گندمان به فهرست شهرهای تالابی در کنوانسیون رامسر خبر و اعلام کرده بود که پیش از این ۲ شهر «بندر خمیر» در استان هرمزگان و «ورزنه» در استان اصفهان به عنوان شهرهای تالابی کنوانسیون رامسر پذیرفته شده بودند.
گواهینامه سه شهر تالابی ایران به نمایندگان کشورمان اهدا شد
کنوانسیون رامسر
از ۱۳ بهمن ۱۳۴۹ که مسوولان محیط زیست ١۸ کشور جهان و نهادهای غیردولتی بینالمللی مانند فائو و یونسکو در هتل قدیم رامسر گرد هم آمدند و نخستین کنوانسیون برای حفاظت از تالابهای دنیا را امضا کردند، نام رامسر جهانی شد.
سال ۲۰۰۲ تاسیس مرکز منطقهای کنوانسیون رامسر در مرکز و غرب آسیا مطرح شد و سال ۲۰۰۵ در جلسهای که با حضور بسیاری از وزرای محیط زیست و مسوولان رده بالای مرتبط با این حوزه به میزبانی اسپانیا برگزار شد، اعضای کنوانسیون رامسر به استقرار این مرکز در ایران رای مثبت دادند.
سال ۱۳۸۵ هیات دولت با صدور مصوبه و تامین اعتبار مجوز احداث ساختمان کنوانسیون در رامسر را صادر کرد، سال ۱۳۸۲ هم پس از تکمیل ساختمان، این مرکز که ستاد فعالیتهای کنوانسیون بینالمللی رامسر در منطقه غرب آسیا است، در فضایی استاندارد فعالیتش را آغاز کرد.
این کنوانسیون بر حفاظت و بهرهبرداری معقول از تالابها به ویژه در راستای فراهم کردن زیستگاهی برای پرندگان آبزی و کنار آبزی تاکید میکند، بعد از گذشت سالها، حالا کنوانسیون گستره نگرش خود را چنان افزایش داده که تمام ابعاد حفاظت و بهرهبرداری معقول و پایدار از تالابها را در بر میگیرد و تالابها را در زمره اکوسیستمهایی میداند که در حفاظت از تنوع زیستی و رفاه جامعه بشری اهمیت فوقالعادهای دارند.
علاوه بر این به شناسایی شهرهایی که تالاب های ثبت شده در این کنوانسیون دارند نیز تاکید می کند و بر این اساس شهر تالابی را تعریف کرده است که در این راستا شهری که در حاشیه تالابی که در این کنوانسیون ثبت شده بتواند تاییدیه شهر تالابی را دریافت کند، زمینه برای دریافت کمک های بین المللی به تالاب مورد نظر فراهم خواهد شد. ۲۵ تالاب ایران در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیدهاند.
انتخاب شهر تالابی
۱۷۲ کشور طرف قرارداد کنوانسیون حفاظت از تالابها (کنوانسیون رامسر) به حفاظت و استفاده هوشمندانه از سرزمینهای تالابی در قلمرو خود موافقت کردهاند. با توجه به اهمیت شهرها و تالابهای شهری، کنوانسیون یک طرح اعتباردهی به شهرهای تالابی (تصمیمنامهها: XII.۱۰، XVI.۱۰) معرفی کرده است. این طرح مواردی را ارائه میدهد تا شهرهایی که ارزش تالابی را در کنار ساختوساز انسانی خود ارزیابی میکنند، بتوانند به عنوان شهر تالابی شناخته شده و از مزایای تبلیغاتی شناخته شدن با این عنوان بهره ببرند.
طرح اعتباردهی شهر تالابی باید شهرهایی که در نزدیکی تالاب به ویژه تالابهایی که اهمیت بینالمللی دارند را تشویق کند تا رابطه مثبت خود را با این اکوسیستمهای ارزشمند بهبود دهند، به عنوان مثال از طریق افزایش آگاهی عمومی نسبت به اهمیت تالاب و مشارکت دادن اهمیت تالاب و حفاظت آن در برنامهریزی و تصمیمگیریهای شهری، طرح اعتباردهی باید حفاظت و استفاده هوشمندانه از تالابهای شهری و پیرامونی را ترویج کند، همچنین مزایای اقتصادی و اجتماعی پایدار برای مردم محلی را که حاصل وجود پایدار تالاب است تقویت کند.