اکتشاف منابع معدنی دریاها در دستور کار است
اکتشاف منابع معدنی دریاها در دستور کار است
پیام کاسپین | رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی بیان کرد: با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب و تاکید ویژه رئیس‌جمهور بر اقتصاد دریامحور، این سازمان ۲ محور کمک به زیرساخت‌های دریایی و اکتشافات مواد و منابع معدنی دریاها را در دستور کار قرار داده است.

پرینت خبر
پیام کاسپین | رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی بیان کرد: با توجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب و تاکید ویژه رئیس‌جمهور بر اقتصاد دریامحور، این سازمان ۲ محور کمک به زیرساخت‌های دریایی و اکتشافات مواد و منابع معدنی دریاها را در دستور کار قرار داده است.

داریوش اسماعیلی در نشست شورای هم‌خانواده صنعت، معدن و تجارت استان گیلان اظهار کرد: نخستین گام در خشکی برای ساخت ابنیه و یا انجام پروژه‌های زیرساختی مطالعات زمین شناسی، مهندسی خاک و غیره است که در دریا بسیار اندک انجام شده است؛ یکی از بخش‌های مهم زمین‌شناسی دریایی انجام مطالعات مربوطه از ساحل تا عمقی از دریاست.

وی اضافه کرد: چنانکه اگر به دلیل مسائل زیست محیطی و منابع طبیعی، محدودیت‌هایی در بهره‌برداری از معادن گیلان وجود دارد می‌توان از منابع معدنی دریا بهره گرفت؛ در این راستا طرح جامعی درخصوص بهره گیری از مواد معدنی دریا در مناطق شمال و جنوب کشور درحال انجام است.

اسماعیلی از دانشگاه‌ها و بخش خصوصی خواست در انجام این پروژه مساعدت و همراهی لازم را با سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور داشته باشند.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی، همچنین از تعریف و تهیه ۱۲۰ نقشه جدید زمین‌شناسی کاربردی معادل۳۶۰ پروژه در سال جدید خبر داد و گفت: تعداد پروژه‌های این سازمان نسبت به سال گذشته رشدی هفت برابری دارد.

وی تصریح کرد: ۲۰ پروژه از این تعداد با محوریت اداره‌کل زمین‌شناسی تبریز در حال انجام است و تهیه ۱۰۰ نقشه معادل ۳۰۰ پروژه نیز با برگزاری آگهی‌های مناقصه درحال برون‌سپاری به بخش خصوصی است.

وی گفت: سازمان زمین‌شناسی در برنامه هفتم توسعه موظف به اجرا و انجام مطالعات ژئوفیزیک هوایی به میزان ۲ میلیون کیلومتر خطی با بهره‌گیری از توان و ظرفیت بخش خصوصی هستیم که برای تهیه این نقشه ها خطی به ۲۰ همت اعتبار نیاز است تا بتواند نسبت به شناسایی ذخایر عمقی اقدام کند.

«کیلومتر خطی» مسافتی است که یک هواپیما یا پهپاد در طول مسیرهای پروازی خود طی می‌کند تا اطلاعات ژئوفیزیکی را جمع‌آوری کند.

اسماعیلی در ادامه استفاده از ابزار هوش مصنوعی در تهیه نقشه‌های زمین شناسی و اکتشافی را یکی از مهم‌ترین برنامه‌های این سازمان اعلام کرد و افزود: از سال آینده تهیه نقشه‌های برداشت محور یا سنتی حذف خواهند شد و از هوش مصنوعی برای تهیه نقشه استفاده می‌شود.

وی گیلان را یکی از استان‌های مهم در این حوزه اعلام کرد و افزود: این مطالعات در گیلان از قبل آغاز شده و حدود ۹ نقشه با این مشخصات در مراحل پایانی قرار دارند.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در ادامه با اشاره به زلزله سال ۱۳۶۹ منجیل و رودبار گفت: این زلزله نشان داد این منطقه پتانسیل خطر و مخاطرات را دارد از اینرو در استان این مطالعات آغاز شده و در بخش‌هایی در حال تکمیل است.

اسماعیلی اضافه کرد: اعتبارات و برنامه‌های این سازمان ملی بوده و طرح‌ها توسط خود سازمان انجام می‌شود از اینرو طرح‌های ملی اقتصاد دریا می‌تواند در سه استان شمالی گیلان، مازندران و گلستان و نیز استانهای جنوبی واقع در سواحل دریای عمان و خلیج فارس تعریف شود اما در نهایت در استانهایی انجام و اجرایی خواهد شد که همکاری لازم را با سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی داشته باشند.

وی تاکید کرد: ما برای استان گیلان برنامه داریم؛ زمانی این برنامه‌ها نتیجه بخش خواهد بود که مجموعه همکاران هم‌خانواده زمین شناسی مارا به عنوان طرف مشورت پذیرا باشند؛ مطالعات این سازمان مبنای علمی دارد و اگر استان چنین جایگاهی را برای اداره‌کل زمین‌شناسی قائل باشد با اولویت در این زمینه ورود می‌کنیم در غیر اینصورت منابع را در سایر استانها صرف خواهیم کرد.

اسماعیلی با اشاره به مشکلاتی که گیلان در خصوص تامین مواد اولیه و مصالح ساختمانی دارد، گفت: آمادگی انجام طرح مطالعاتی برای شناسایی مصالح ساختمانی استان و اولویت‌بندی این مناطق را داریم اما باید مطالعه جامع، جدی و بدون تعصب شکل گیرد تا مبنای تصمیم‌گیری مدیران استانی باشد.

وی تاکید کرد: این سازمان همچنین آمادگی دارد در طرح مطالعاتی، زمین شناسی و زیرساختی راه آهن رشت- آستارا همکاری لازم را داشته باشد.

رئیس سازمان زمین‌شناسی: اکتشاف منابع معدنی دریاها در دستور کار است

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان گیلان نیز در این نشست ارزیابی پتانسیل نقاط معدنی را یکی از اهداف اصلی سازمان صمت اعلام و ابراز امیدواری کرد: مطالعات هدفمندی در رابطه با نوع کمیت و کیفیت مواد معدنی مناطق از طریق نمونه‌برداری و اولویت‌بندی مناطق به صورت آمایش سرزمینی برای سرمایه‌گذاری انجام شود.

تیمور پورحیدری اضافه کرد: بر اساس شعار سال مبنی بر «سرمایه‌گذاری برای تولید» ۲۰ بسته سرمایه‌گذاری که بخشی از آن در حوزه معادن است، تهیه و به ستاد تسهیل و رفع موانع تولید ارائه شده که تا پایان سال بخشی از آن اجرایی شود.

وی تصریح کرد: در کاهش خطرات زیست محیطی و معدن‌کاری، شناسایی مناطق با اکوسیستم حساس در حال انجام است و انتظار می‌رود اداره‌کل زمین‌شناسی در کنار معاونت معدنی این اداره‌کل قرار گیرد.

وی افزایش قیمت مصالح ساختمانی را یکی از نگرانی‌های مسئولان استانی دانست و گفت: برخی از پیمانکاران استانی تامین مصالح خود را از استانهای همجوار تهیه می‌کنند که زیبنده استان نیست؛ این استان پتانسیل و ظرفیت خوبی برای تامین مصالح ساختمانی دارد از اینرو تقاضا داریم مشکلات این حوزه در شورای عالی معادن کشور مطرح شود.