سید رضا صالحی امیری روز جمعه در حاشیه بازدید از گنبد آستانه امامزاده قاسم بابل(ع) در جمع خبرنگاران اظهار کرد: برای بازسازی این بنای فاخر تهیه طرح باسازی آن از سوی موسسه تحقیقات باستان شناسی کشور انجام می شود.
وی گفت: یکی از بناهای تاریخی شهرستان که فرماندار بابل پیگیر مرمت و بازسازی آن بود گنبد ۶۰۰ ساله آستانه امامزاده قاسم(ع)است که مقدمات بازسازی این بنا در دستور کار قرار گرفت.
وزیر میراث فرهنگی با اشاره به این مطلب که بازسازی بقعه امامزاده قاسم باید به صورت فنی توسط کارشناسان خبره میراثی انجام شود، اظهار کرد: با تهیه طرح مرمت این بنا اعتبار لازم برای بازسازی این بقعه در نظر گرفته می شود.
این مقام مسئول تصریح کرد: بازسازی و مرمت بناهای تاریخی یکی از سیاست های راهبردی دولت است که با استفاده از همه ظرفیت های موجود برای تحقق آن تلاش می شود.
به گزارش ایرنا، گنبد آستانه امامزاده قاسم(ع) بابل که روی مقبره این امامزاده واقع شده در وضعیتی قرار دارد که انجام اقدامات مرمتی برای آن ضروری است. بخشهایی از این گنبد آجری زیبا و قدیمی تخریب شده و نفوذ آب به بدنه گنبد نیز مشهود است.
انجام نشدن مرمت این بنا سبب شده که رطوبت به داخل گنبد نفوذ کرده و گیاهان مختلفی روی گنبد رشد کند. در نتیجه نیز تعدادی از شیشهکاریهای داخل گنبد و کاشیهای ستونهای این اثر جدا شده و فرو ریخته است.
گنبد آستانه امامزاده قاسم(ع) دو قوسی است که از بیرون هرمی شکل با قاعده هشت ضلعی ساخته شده و از داخل گرد و نیمکره است که با فاصله در لایه زیرین گنبد هرمی شکل ساخته شد و در کنج گنبد نیز مقرنس ایجاد شده است. در هر ضلع از بدنه هشت ضلعی یک قاب با سرقوسی جناقی در داخل یک قاب مستطیل قرار گرفته و در بالای آن یک قاب مستطیلی کوچک و خوابیده قرار دارد. ارتفاع بنا حدود ۲۲ متر است که سید علی ابن سید کمالالدین در سال ۸۷۰ هجری قمری آن را ساخته است. این بنای تاریخی با شماره ۴۳۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد و به عنوان یکی از قدیمیترین بناهای بابل در محله آستانهسر قرار دارد.
مسئولان میراث فرهنگی پیش تر گفته بودند چون این گنبد در چند سال گذشته مرمت شد، با توجه به شرایط اعتباری موجود در حال حاضر امکان مرمت دوباره وجود ندارد. اما مدیریت آستانه امامزاده قاسم(ع) بابل که به صورت هیات امنایی اداره میشود اعلام کرده آمادگی دارد برای مرمت این گنبد پا پیش گذاشته و حتی بخشی از اعتبار مرمت این بنا را تامین کند.
بازسازی این بنای فاخر تاریخی به گفته کارشناسان در سال گذشته حدود دو میلیارد ریال اعتبار نیاز اشت و اگر اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بابل با هیات امنای این آستانه به توافق و تعامل نهایی می رسیدند، نجات گنبد آستانه امامزاده قاسم بابل بهزودی محقق خواهد شد.
بقعه امامزاده قاسم(ع) که به بقعه آستانه مشهور است از بناهای معروف مذهبی بابل محسوب میشود که از قرن نهم هجری قمری به جا مانده و بنا به برخی روایات مدفن یکی از فرزندان حضرت امام موسی کاظم(ع) و بر اساس برخی روایات دیگر از نوادگان این امام است.
این اثر تاریخی در مرکز شهر بابل، خیابان آیتالله روحانی محله آستانهسر و نزدیکی محله اُجابن قرار دارد. بقعه امامزاده قاسم(ع) بین مردم بابل به سرآستانه نیز معروف است.