حمید ظهرابی در جلسه تکریم و معارفه مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان گفت: گیلان به لحاظ تنوع زیستی، توسعه اقتصادی و گردشگری از استانهای شاخص کشور است و باید حل مشکل پسماند آن با روشهای علمی مورد توجه قرار گیرد.
وی اظهار کرد: فاضلاب و آلودگیهای مریوط به آب موضوع دیگری است که گیلان درگیر آن است؛ این خطه از باب تصفیه خانههای فاضلاب و درصدی از فاضلابی که تصفیه می شود و پساب تصفیه شده جزو استان هایی است که از نظر شاخصهای عملکردی شرایط مطلوبی ندارد و این امر موجب نگرانی است و باید در این زمینه اقدام موثر و جدی شود.
وی ادامه داد: گیلان از بعد تنوع زیستی هم استان حائز اهمیتی است اینکه ما رودخانه ها را آلوده و آنها را به سمت دریا هدایت کنیم چالشهای زیادی ایجاد می کند.
ظهرابی با بیان اینکه تالاب انزلی موضوع دیگری است که رسوبات، مشکلات بسیاری برای آن ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: زمانی رودخانههای استان کارکردهای زیست محیطی بسیار بزرگی داشت اما امروز بدلیل آلودگیهای پسماند، فاضلابهای تصفیه نشده، زهابهای کشاورزی مدیریت نشده و مصرف بیش از اندازه سموم شرایط بسیار بدی پیدا کرده است.
وی با تاکید بر اینکه مشارکت پذیری شعار اصلی سازمان است باید تلاش شود با مشارکت مردم و مدیریت علمی تحول عظیمی در حوزه محیط زیست استان اعمال شود.
وی همچنین تصریح کرد: گیلان تنها استانی است که فرونشست ندارد از اینرو باید تلاش شود با توجه به برنامه هفتم توسعه، آمایش سرزمین و توجه به سدسازی هایی که در فرادست و فرودست انجام می شود این استان دچار این مشکل نشود.
«فرهاد حسینی طایفه» امروز یکشنبه در سمت مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان سکاندار محیط زیست استانی شد که چالش های بسیاری در این حوزه از جمله پسماند و تالاب بین المللی انزلی دارد و با وجود اقدامات انجام شدهدر رابطه همچنان این مسائل یکی از دغدغه های بارز استان و کشور است.
به گزارش ایرنا، محیط زیست گیلان در گذر سالیان، رنجور دخالت و بهرهوری نامعقول انسانها شده که بارزترین آن ظلمی است که پسماند و فاضلاب بر پیکره آن وارد می کند؛ تالاب انزلی به عنوان یکی از زیست بومهای ارزشمند جهان که حدود نیم قرن است در کنوانسیون بینالمللی رامسر به ثبت رسیده، همواره با دست اندازی و مشکلات مکرر انسانی و طبیعی نفسش تنگتر می شود و یکی از مهمترین این آلام ورود انواع فاضلاب است که چون تیغی گلویش را خراشیده است.
رسوبات و فاضلابهای صنعتی، خانگی، بیمارستانی، ضایعات کشتارگاهی، سموم کشاورزی، پسماندها و نخالهها، گیاهان مهاجمی چون آزولا و سنبل آبی، تصرف اراضی و ساخت و سازها در حریم تالاب، آتشزدن نیزارها با هدف تصرف و انتقال آلودگی از دریا و کاهش میزان آب موجود تالاب زخم هایی است که طی چند دهه اخیر هر بار پیکره تالاب بین المللی انزلی را می خراشد.
پساب های خانگی، صنعتی و کشاورزی، تغییر کاربری اراضی کشاورزی و تبدیل به ویلا، برداشتهای بی رویه شن و ماسه، تهدید جنگل های هیرکانی در بروز عواملی چون سیل و آتش سوزی، آتش سوزی عامدانه اراضی برای تغییر کاربری و بسیار دیگر همیشه از بارزترین مشکلات زیست محیطی استان بوده است.
گیلان یکی از کوچکترین استانهای ایران است که ۹دهم از مساحت کل کشور را تشکیل می دهد؛ همین استان کوچک از پُرتراکم ترین استان های کشور است، سومین استان پر تراکم بعد از تهران و البرز که ۳۴ درصد استان جلگه و مابقی کوهپایه یا کوهستان است و بخش اعظم جمعیت در جلگه سکونت دارند.
گیلان دارای پتانسیل های ملی و جهانی است؛ ۶۰ گونه پستاندار چون پلنگ، شوکا (گوزن مینیاتوری) خرس قهوه ای و فک بخشی از تنوع زیستی استان است؛ پرندگان یکی از مهمترین شاخص های حیات وحش در دنیاست و از تعداد ۵۳۳ گونه پرنده در ایران ۶۰ درصد از پرندگان کشور در گیلان مشاهده می شود؛ همچنین این استان دارای بیش از ۲۰ ایستگاه تالابی و سه تالاب مهم بین المللی تالاب انزلی، پارک ملی بوجاق و امیرکلایه است.
کارشناسان زیست محیطی معتقدند، شرایط خاص اقلیمی و طبیعت حساس و شکننده گیلان، به واسطه خطرات ناشی از منابع مختلف آلودگی شهری، صنعتی، کشاورزی و به طور کل انسانی آسیب های جدی بر پهنههای خشکی و آبی این استان وارد آورده است؛ به علاوه اینکه عدم توسعه مناسب تصفیهخانههای فاضلاب و تخلیه حجم بالایی از فاضلابها به منابع آب سطحی که در نهایت وارد تالاب انزلی و دریای خزر شده است، شرایط نامطلوبی را از نظر آلودگی بر جوامع انسانی و نیز آبزیان گیلان بوجود می آورد.
به گفته بسیاری از متخصصان حوزه محیط زیست، برداشت بی رویه و در نتیجه تخریب فزاینده رودخانهها، خسارت به سازههای احداث شده و تخریب اراضی کشاورزی مجاور آنها، عدم الزام واحدهای صنعتی به تصفیه پسابهای خروجی و تخلیه آنها به منابع آبهای سطحی که وضعیت نامطلوبی را ایجاد کرده است؛ کمتوجهی به اجرای قانون حدنگار و تصرف محدوده بستر رودخانهها و پهنههای آبی نظیر تالاب انزلی و عدم توجه به طرحهای جامع مدیریت آبخیزداری و مدیریت سیلاب و در نتیجه تحمیل هزینههای بالای خسارت ناشی از سیلاب از دیگر موارد مورد اهتمام در بحث چالش های زیست محیطی استان است.
به نظر می رسد علی رغم همه کارهای انجام شده بحران محیط زیست که امروزه به یک مساله جدی و قابل تامل تبدیل شده شاید با توسعه پایدار تا حدودی رفع شود؛ توسعه پایدار فرآیندی است که آیندهای مطلوب را برای جوامع بشری متصور میشود که در آن شرایط زندگی و استفاده از منابع، بدون آسیب رساندن به یکپارچگی، زیبایی و ثبات نظامهای حیاتی، نیازهای انسان را برطرف میسازد.
به هر روی امروز یکشنبه ۲۸ بهمن ماه فرهاد حسینی طایفه پس از حمزه عشوری در سمت مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان سکان دار محیط زیست استانی شد که علی رغم کارهای انجام شده چالشهای زیست محیطی آن از جمله پسماند و تالاب بین المللی انزلی یکی از دغدغه های بارز استان و کشور است.
حسینی طایفه عضو هیات علمی و مشاور رئیس پژوهشکده محیط زیست و توسعه پایدار سازمان حفاظت محیط زیست – مدیر گروه تنوع زیستی و ایمنی زیستی پژوهشکده – است. وی سابقه خدمت در ادارات محیط زیست استانهای هرمزگان، بوشه، گیلان و البرز به عنوان کارشناس و مسئول محیط زیست طبیعی و حیات وحش را داشته و به عنوان پژوهشگر برتر سازمان و قهرمان تالاب های ایران انتخاب شده است.